Jakarta Butuh Revolusi Budaya!

Education for Everyone

Posted on: April 11, 2008

For many of us, June and July were the most favorite months during our childhood. It was when we had a long holiday. Some of you went to your grandparents’ house, went abroad or out of town, joined a short course, or just stayed at home and enjoyed the holiday. We had so much pleasure buying new books, uniforms, shoes, bags, and other school needs to start another new education year.

That is a sweet memory we never forget. At that time, we did not know and never thought how much money that our parents spent for our school fees and other things we needed for school. As time goes by, we can now see the reality of life which is not always as easy as our childhood.

A period of education year has ended and the new education year will start soon. Ideally, this is the chance for all people to improve their knowledge. However, das sein and das sollen not identical for all times. In fact, many people could not have the benefit of this. Until now, a big number of Indonesian citizens are uneducated not only in remote areas but also in big cities like Jakarta and Bandung.

In 2003, 6.025.940 people in Central Java, more than 20 percent of total population, did not finish their primary school. In Banjar, Ciamis, West Java, in the year 2004, more than 50 percent only finished their primary school. This is the truth that we can’t deny and should be our concern.

There are a lot of reasons behind this problem. High cost of education becomes the main reason. Nowadays, there are programs of free school in some areas in Indonesia. In West Jakarta, a primary school already has this program. Some schools in Surabaya and other areas in Indonesia also have this program. Unfortunately, that’s not enough to fulfill the needs of education for all Indonesian citizens.

On the other hand, the free school program has its dilemma impact. This program decrease teachers’ income. A teacher in SMUN I Bontang, East Borneo stated that, “We support this program. To improve the quality of education, some additional education need must be fulfilled by teachers. However, teachers don’t have a good income.”

In this new education year, the fee to enter a private primary school in Jakarta is around Rp 10 million. Can you imagine how expensive our education cost is? Consider that half of Indonesian citizens are still below the poverty rate because they don’t have the privilege to have education.

Universal Declaration of Human Rights in article 26 states that:

“Everyone has the right to education. Education shall be free, at least in the elementary and fundamental stages.”

In more details, this right is stated in article 13 paragraph (1) and (2) of the International Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights. And, article 5 paragraph (1), Indonesian Act No. 20 in year 2003, concerning National Education System, states that:

“Every citizen has the same right to get the qualified education.”

To improve the human quality in Indonesia, a high-quality education is needed. A high-quality education simply means it has better educational facilities than the low-quality education. Better facilities are important so that our education system is able to produce better students.

It is sad to know that our government is unable to provide its people with good education facilities. Around 65 percent of school buildings in East Jakarta are broken and less than 43 percent of school buildings in Central Java are in good condition. This situation causes more than half of Indonesian citizens can’t enjoy a good education. The fact is in 2004, more than 15,5 million Indonesian citizens can’t read and write.

As stated in the Universal Declaration of Human Rights, education is part of human rights. Indonesia also recognizes this right as stated in the Indonesian constitution in article 28C paragraph (1):

“Every person shall have the right to develop him/herself through the fulfillment of his/her basic needs, the right to get education and to benefit from science and technology, arts and culture, for the purpose of improving the quality of his/her life and for the welfare of the human race.”

This right is also stated in article 12 of Indonesian regulation no. 39 in year 1999, concerning Human Rights.

Our founding fathers realized that a good education is very important to escalate the quality of Indonesian human resources. Therefore, the paragraph 4 of preamble of The 1945 Constitution of the Republic of Indonesia states that one of many aims of our state is to educate the life of the people. This shows that Indonesia has been aware of the importance of education as a part of human rights.

However, this consciousness means nothing without any coordination and participation from all elements of this state; the government and the citizens, including us.

Picture was taken from here.

12 Responses to "Education for Everyone"

100% agreed with the author. the last sentence is the key; “However, this consciousness means nothing without any coordination and participation from all elements of this state; the government and the citizens, including us.” the government cannot do alone, we need close engagement from communities to educate all Indonesian children.

there is so much problems, but so little time and money. education is expensive, unit cost per head in the united state is around $7,000 to $15,000 per year. it is paid by taxpayers money, at local districts, state, and federal. we have not even close to that figure. our government has not been able to meet the needs. BOS per head is only around $30-35. citizens who pay taxes is only around 12%, the rests are “ngemplang.” money has been one big issue.

we all were welcome to the reformation in education system, including all legal products to lay its foundation. education in Indonesia is a human right, and the country has to finance it. the most important legal milestone is constitution amendment that mandates the government to spare at least 20% of its annual state budget for education besides teacher salary. however, recent development was really discouraging. that constitution amendment has been “creatively defined” by MK to include teacher salary. given the MK interpretation, the current education spending is standing at 18% of annual state budget — looks good and pretty close to the constitutional mandate — instead of the real figure of 11%. this is a great setback, MK created great frustration to all educators, room for larger allocation became very limited. we may not be able to eradicate all illiteracy by 2015, we may not be able to provide 9 year basic education to all children by 2010, we may not be able to pay 2.7 million “certified” teachers which will cost at least 76 trillions rupiah.

please tell MK that the decision is a big and wrong decision….

Totally agree with the author. Pendidikan memang hak dari setiap warga negara, oleh karena itu pemerintah sebagai pengambil kebijakan publik harus serius dalam menangani hal ini. Tetangga-tetangga kita seperti Malaysia, Singapura dll telah berani menganggarkan porsi pendidikan lebih dari 20% dalam anggaran negaranya, sedangkan kita belom berani menyentuh angka 20%. Alangkah baiknya porsi pendidikan dapat ditingkatkan dengan mengambil porsi dari gaji-gaji direksi di BUMN-BUMN yang hanya membuat rugi negara, potong gaji anggota DPR dan hal yang tidak menguntungkan bagi penyelenggaraan negara. Itupun jika pemerintah sadar bahwa pendidikan adalah hak bagi setiap warga negara. Menurut saya Pemerintah harus mulai berani melakukan pen-swastaan BUMN yang rugi dan kelola dengan baik BUMN yang menguntungkan. Rumahkan direksi BUMN yang menimbulkan kerugian, penjarakan para koruptor dll. Sebenarnya banyak sekali jalan yang bisa dilakukan oleh pemerintah untuk meningkatkan pendapatan negara sehingga sektor pendidikan dapat terakomodir dengan baik, akan tetapi banyak sekali peluang-peluang yang diabaikan dan lemahnya kontrol yang menimbulkan peluang kerugian. Sebut saja sektor laut dan pemberdayakan pulau-pulau terluar wilayah RI, berapa kali pasir, hasil laut, dan pulau yang harus berpindah tangan ke negara lain karena ketidakseriusan pemerintah memberdayakan sektor ini. Jika saja Pemerintah “jeli” banyak keuntungan yang dapat diperoleh baik dari segi ekonomi, budaya, politik dll dan bukan tidak mungkin tidak akan ada kasus warga negara kita yang menjadi warga negara Malaysia. Karena Indonesia Butuh Revolusi Budaya!!!

there is no wonder if Anggie have much interest on Human Rights, even her article cited some articles of rules and regulations, reading your summary on contributor page and your article is just like remembering my collegehood:mrgreen:

but, bloody fantastic article, keep writing ya, Anggie?!

I agree, education is number one issue of our country, i put my concern a little bit more to UAN system, so scary and depressed to be student nowadays *sigh

wow, nice! so, this is what you want me to see??
keep writing, dear, and get your dream.

@yonna, you are indeed right “your article is just like remembering my collegehood” haha!

perhatian:

perhatikan kalimat ini: if Anggie have much interest on Human Rights seharusnya emang ditulis” has” tapi saya menyebut nama sebagai kata ganti kamu, elo, you, anta, anti dalam bentuk lebih formil dan sopan….tidak menutup kemungkinan lama2 akan jadi elo-gue🙂

apalagi di kalimat berikutnya saya nulis gini : even her article cited some articles of rules and regulations seharusnya saya konsisten nulis “even your article” tapi itulah tidak telitinya saya bahkan waktu Deniar menceritakan Iga Bakar Si Jangkung saya malah mengira Iga Bakar Isi Jagung, bener-bener parah?! sorry ya🙂

*jika ada sesuatu yang mulai serius maka harap maklum kalo tiba-tiba saya lempar candaan, karena enak kalo berdiskusi serius-santai, karena selalu serius tidak enak dan selalu santai juga tidak enak, balance🙂

@pertiwi
lucky, i’m not the only one who feel this de ja vu:mrgreen:

Pendidikan adalah hak segala bangsa (rakyat)…
@udiot : SETUJU!!!!

kapan ya masuk PTN tanpa adanya istilah beli kursi? huh..

Dituntun dalam hal lomba di bidang pendidikan harus menang.. kalo menang dibangga2in kalo kalah dicuekin.
itu dirasain sama temen saya. hiks hiks

Anggie, I thank you for your wonderful contribution. Welcome to our club, welcome to Jakarta Butuh Revolusi Budaya. You’re now officially part of this elite movement to transform Jakarta into a better place to live.

Your article is amazingly right! I don’t think I have the right words to express my agreement on this very important issue. A great nation is indeed a nation with a great education system.

It’s time for us to talk more about education. Education for Everyone!

welcome aboard Anggie!

I jus wanna say….”musnahkan korupsi kalau mau pendidikan dinegara kita maju”there is no progress if coruption still done…,gitu aja koq repot!!!!!!!!!

salam.
wah, saya setuju, benar-benar, setuju, pendidikan adalah point penting dalam konteks indonesia sekarang ini. Tentu saja bukan pendidikan yang membuat manusianya kapitalis tapi lebih kepada bagaimana memanusiakann manusia lainnya.
maka, isu-isu pendidikan harus terus digelorakan. gelegar pendidikan harus equal dengan kemudahan akses bagi rakyatnya tanpa pandang bulu, gaji guru ditingkatkan namun dengan tetap kontrol terhadap kinerja guru, agar tidak asal-asalan dalam mengajarnya.
korupsi memang penyakit lama yang sudah mengendap dalam sejarah indonesia. tapi penyakit itu jangan sampai merembet ke pada generasi selanjutnya yang akan melanjutkan estapet kepemimpinan indonesia kedepan. pendidikan lagi-lagi adalah harus dijadikan obat untuk membasmi virus korupsi tersebut.
bikinlah sistem pendidikan yang lebih mencerdaskan dan bukan pendidikan yang penuh indoktrinasi dan hapalan buta sehingga otak tidak difungsikan dengan sebaik-baiknya.
saya pikir itu saja…any way, good posting dari bung angie.
dari ahmad. the voice from the desert
ahmad

totally agree…pendidikan itu hak asasi. tapi hak asasi itu biasanya diperjuangkan. rasanya di Indonesia sudah terlalu lama pendidikan itu terabaikan, sehingga masyarakat sendiri sudah tercuci otaknya dan menganggap pendidikan itu tidak penting. kalau begini, susah juga untuk merubah keadaan. jadinya setuju saya yang kedua, masalah ini bukan hanya tanggung jawab pemerintah…

Setuju yang ketiga, setuju sama Udiot. Potong gaji DPR dan blablahblah ga penting lainnya. Setuju banget tuh! Secara mereka tidur mulu kalo rapat, dan suka ngerapatin hal2 yang ga penting (presiden ga dateng ke rapat DPR blablabla). Biaya AC sama listrik belum konsumsi, udah berapa tuh?? Pentiingg….banget.
Pertanyaan saya, bagaimana kita bisa memaksakan efisiensi biaya pemerintah??? Karena sepertinya, susah buat pemerintah sendiri untuk bergerak. Harus ada tekanan dari luar. Bagaimana supaya orang diluar pemerintahan bisa ikut bersuara dan jadi kontrol untuk sistem pemerintahan? Bukan hanya kritik, tapi punya power juga.

1-2 : Repot memang. Kenapa repot karena korupsi itu sudah BERAKAR di gen kita. Sim nembak, buang sampah sembarangan, antri ga bisa, maunya hidup mudah ga pake usaha, daaannn lain-lain. Mungkin termasuk anda, saya, kita. Korupsi itu dimulai dari hal-hal kecil seperti itu…menurut saya. Jadi, mari sama-sama berantas korupsi. dari diri sendiri.

[…] posted in: 1. My first blog, 2. JBRB’s blog, 3. Bulletin ALSA LC UNPAD 2006. Leave a […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Dukung Program Berburu di Sekolah Anda

Mari jalankan dan dukung Program Berburu di sekolah-sekolah di Jakarta dan jadilah bagian dari sebuah REVOLUSI BUDAYA! Kirimkan email ke revolusibudaya@gmail.com dan daftarkan sekolah anda untuk ikut dalam Program Berburu.

Contact Us

BERBURU CENTER Jalan Cucur Timur III Blok A 7 No. 6 Sektor 4 Bintaro Jaya Tel: 62 21 736 3617 Oki: 0856 8102299 Tasa:087881521091 E-mail: revolusibudaya@gmail.com

Blog Masters

Guebukanmonyet (Washington D.C.) and Udiot (Jakarta)

Contributors

Andri Gilang (Sydney), Ian Badawi (Washington D.C.), Dejong (Washington D.C.), Sherwin Tobing (Budapest), Anggie Naditha Oktanesya (Jakarta), and Izmi Nurpratika (Jakarta).

Guest Writers

Deden Rukmana (Savannah), and Harris Iskandar (Washington, D.C.)

Categories

Gudang Artikel

Our Pictures

Arif Bergaya!

Cuci Motor

Ayo maju ke depan

More Photos
%d bloggers like this: